Archyvas

Asociacija „Kražiai“ įgyvendino vietos projektą „Bendrystės sujungti“ Nr. KELM-LEADER-6B-KV-17-2-2023 (42VS-PV-23-1-00111-PR001)

Vietos projekto vykdytojas Asociacija „Kražiai“
Projektas įgyvendintas pagal Kelmės krašto partnerystės vietos veiklos 2016-2023 metų vietos plėtros strategijos II prioriteto priemonės „Kaimo tradicijų puoselėjimas, mokomųjų, švietėjiškų veiklų rėmimas“, veiklos sritį „Kultūros savitumo ir tradicijų išsaugojimas, sveikos gyvensenos ir aktyvaus poilsio skatinimas“ LEADER-19.2-SAVA-8.1.
Sprendimas skirti paramą: Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos 2023 m. birželio 27 d. direktoriaus pavaduotojo įsakymu Nr. BR1-239
Vietos projekto vykdymo sutartis nesudaroma, paraiška laikoma sutartimi.
Projektas pradėtas įgyvendinti 2023 m. birželio 27 d.
Projektas baigtas įgyvendinti, mokėjimo prašymas ir galutinė ataskaita pateikti 2023 m. rugsėjo 6 d., išmokėta paramos suma 4 507,00 Eur su PVM.
Projekto tikslas – stiprinti vietos kultūrinį identitetą puoselėjant Kražių krašto tradicijas, kartų bendravimą,  bendradarbiavimą, sveiką gyvenseną ir aktyvų poilsį bei sutelkiant vietos gyventojus kraštiečių susitikimų tradicijų išsaugojimui ir perdavimui ateities kartoms.
Projekto rezultatai – Asociacijos „Kražiai“ įgyvendintas projektas „Kražių seniūnijos tradicinių renginių puoselėjimas“ susideda ir 6 tradicinių Kražių seniūnijoje organizuojamų renginių.

Tęsiant gražias bendradarbiavimo tradicijas parengtas renginių ciklas „Bendrystės sujungti“, kurio metu Kražių seniūnijoje surengti 4 bendruomeniškumą ir kartų bendravimą skatinantys renginiai.

Pirmasis renginys „Bendrystė – tai mes“ vyk0 birželio 23 d. ant Medžiokalnio kalno. Tai Kražių seniūnijos bendruomenių bendravimą skatinantis renginys, kuris, kaip ir kasmet, sukvietė visas seniūnijos bendruomenes, gyventojus. Renginio metu surengtos vietos bendruomenių varžytuvės, pristatomas vietos kulinarinis paveldas, puoselėjama etnokultūra (pinami vainikai, deginami laužai, ieškoma paparčio žiedo, sveikinamos Rasos, Jonai ir Janinos), koncertavo vietos mėgėjų meno kolektyvai, taip pat visi susirinkę galėjo sudalyvauti rankų lenkimo, smiginio ir kt. varžybose. Vakarą užbaigė estradinės muzikos koncertinė programa.

Kiti trys renginiai skirti seniūnijos bendruomenių kraštiečių susibūrimo tradicijoms puoselėti, sukviečiant visus, kurie yra nusipelnę savo kraštui, čia gimė, gyveno, mokėsi ar dirbo. Patirtis byloja, kad sugrįžę į gimtą kraštą žmonės džiaugiasi vieni kitus sutikę, džiaugiasi gražėjančia, pasikeitusia vietove, domisi užaugusiais vaikais, anūkais, jų pasiekimais, o vietos bendruomenės organizuojamos įvairios veiklos suteikia susitikimams prasmę bei norą sugrįžti.

Liepos 15 dieną, bendradarbiaujant su Petrališkės gyvenvietės bendruomene surengta „Petrališkiečių šventė”, kuri jau 20-tą kartą į gimtąją Petrališkę sukvietė visus kraštiečius. Šventės metu vyko įvairios sportinės varžybos: virvės traukimo, krepšinio, baudų metimo, tinklinio, smiginio, rankų lenkimo, giros kėlimo ir kt. Kultūrinės dalies metu bendruomenės narių kurtomis atminimo dovanėlėmis apdovanoti nusipelnę vietos gyventojai, aktyviausi, iniciatyviausi, gražiausiai besitvarkantys Petrališkės kaimo gyventojai, varduvininkai, medaliais ir taurėmis – sportinių varžybų nugalėtojai. Šventę vainikavo vietos jaunimo paruošti pasirodymai ir kviestinių atlikėjų koncertinė programa.

Liepos 29 dieną, bendradarbiaujant su Karklėnų bendruomene surengta Oninių šventė. Šventės metu nuo pat ryto buvo organizuojamos sportinės varžybos (futbolo, krepšinio, rankų lenkimo, virvės traukimo rungtys ir kt.), sukurta erdvė vaikų užimtumui. Bendruomenės 15 metų jubiliejaus proga pasveikinti bendruomenės įkūrėjai, Karklėnų miestelyje ir apylinkėse gyvenančios Onos. Karklėnų Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčioje už kraštiečius aukojamos Šv. Mišios. Vakarą užbaigė koncertinė programa.

Renginių ciklą užbaigė kražiškių susibūrimo šventė „Sugrįžimai“, kuri kaip ir kasmet sutapo su Šv. Roko atlaidais. Šios šventės pagrindinis tikslas – viso krašto žmones, esamus ir buvusius kražiškius, gimines, draugus, suburti tam, kad susitikę pasidalintų prisiminimais, pasidžiaugtų atgimstančiu Kražių miesteliu, vykdomų veiklų gausa ir įvairumu, kad didžiuotųsi esą iš mažo, tačiau garsaus miestelio. Tą dieną, dalyvius kvietė įvairios pramogos, mugė, buvo galima pajodinėti žemaitukais, pašaudyti iš lankų, tikinčiuosius kvietė parapinėje bažnyčioje vykstantys ligonių globėjo Šv. Roko atlaidai. Šventę užbaigė aikštėje prie kultūros centro surengta vietos mėgėjų meno kolektyvų ir svečių koncertinė programa.

Kvietimai

Amatininkų gidas

Amatininku gidas